Image
Top
Navigation

 

 

 

 

  • Bouwheer: Waak
  • Ligging: Kuurne
  • Realisatie: 2021-2022

Het maatwerkbedrijf Waak had nood aan een nieuw gebouw voor de dienstverlening buitenshuis. Een 500 tal medewerkers gaan dagelijks op pad voor groenonderhoud, schoonmaak, enclavewerk en schilderwerken. Al deze maatwerkers komen ’s ochtends centraal toe in deze nieuwbouw waarbij ze de taakverdeling van de dag meekrijgen en in groepen samen met een begeleider op locatie gaan. Het gebouw dient dus in eerste instantie hyperfunctioneel ontworpen te worden om deze 500 medewerkers op korte tijd ’s ochtends en ’s avonds te verwerken. Daarnaast zijn de diensten op verplaatsing een sterk groeiende tak binnen Waak geworden waardoor deze nood hadden aan een eigen visitekaartje.

Het gebouw is ontworpen als een scharnierpunt op de site. Het maakt de overgang tussen het publieke en private deel, scheidt voetgangers en vrachtverkeer, en is tevens de inkom voor de ganse site. Binnenin onderscheidt het gebouw ook 2 flows die elkaar kruisen: deze van de maatwerkers en deze van de begeleiders. Één flow vertrekt op het gelijkvloers vanuit de ontvangstruimte waar plaats is voor 400 werknemers. Deze kunnen zich op de eerste verdieping omkleden in de voorziene kleedkamers. De tweede flow vertrekt vanuit de begeleidersruimte op het gelijkvloers en is gelinkt aan de burelen en vergaderzalen op de eerste verdieping.

De originele site van waak is gekenmerkt door industriële bakstenen architectuur. Het nieuwe gebouw pikt hier op een eigentijdse manier op in door gebruik te maken van de huidige industriële prefab technieken, maar deze de nodige verfijning en uitstraling te geven. Het prefab beton is roodbruin gepigmenteerd als link naar de baksteen architectuur en heeft een kenmerkend ritme dat zich zowel in de gevelpanelen, de overdekte galerij als de interne structuur doortrekt. Alle deze prefab beton elementen zijn als het ware op een zelfde ritme gebaseerd.