Image
Top
Navigation

BROUWERIJ OMER VANDER GHINSTE

een nieuwe brouwzaal voor brouwerij Omer Vander Ghinste

 

 

 

 

  • Bouwheer: Brouwerij Vander Ghinste
  • Ligging: Bellegem – Kortrijk
  • Realisatie: 2017
  • i.s.m. Claeys Haelvoet architecten en landschapsarchitect Paul Deroose

De nieuwe brouwzaal is gebouwd op het perceel tegenover de huidige brouwerij. Het sterk glooiende terrein ligt in de schaduw van de huidige brouwerijtoren en de Sint-Amanduskerk van Bellegem. Het perceel is als het ware een enclave begrensd door de Rollegemstraat, de Kwabrugstraat en de Kortestraat. De afgeronde hoek die gevormd wordt door deze laatste 2 straten is duidelijk merkbaar in het ontwerp.

De onderbrouwzaal wordt deels ingegraven.  Zo wordt de hoogte van het hoofdvolume beperkt waardoor de “silotoren” meer wordt benadrukt.

Bij de materialisatie van het ontwerp werd maximaal  rekening gehouden met de dorpssfeer. Er werd gezocht naar een kleinschalig, hoogwaardig en duurzaam materiaal.  De keuze voor gevelstenen in gebakken aarde met een verweerd uitzicht zorgen voor een karaktervol gebouw.  Bepaalde geveldelen (in het bijzonder de gevel Kortestraat) worden begroeid. Het monoliete en vrij gesloten karakter van het gebouw wordt hierdoor deels verzacht.

Bezoekers en de brouwmeester betreden het gebouw via de patio langs de Kwabrugstraat. Vanuit de patio nemen bezoekers de trap naar de bovenbrouwzaal en neemt de brouwmeester de trap naar de onderbrouwzaal.

Enkel de bovenbrouwzaal is publiek toegankelijk. Vanuit deze zaal zijn enkele doorzichten gemaakt naar de onderbrouwzaal zodat de bezoekers een goed beeld krijgen over het ganse brouwproces.

Van buiten is er weinig inkijk in de brouwzalen. Enkel het grote raam in gevel kant Kwabrugstraat laat zien dat hier bier wordt gebrouwen. Via dit grote raam, en omgekeerd, heeft men een zicht op de overliggende oude brouwzaal.