Image
Top
Navigation

KOCK DE HOGE KOUTER

Verblijf voor jongeren met een beperking

 

 

 

 

  • Bouwheer: KOCK De Hoge Kouter
  • Ligging: Kortrijk
  • Realisatie: 2018-2019

 

Het gebouw is opgevat als een aaneenschakeling van verschillende woningen met eenzelfde typologie als de omstaande bebouwing. Zowel de bouwhoogte, het zadeldak als de materialisatie worden in overeenstemming met de omgeving ontworpen.

Het internaat wordt ontworpen met een grote openheid naar het park. De openheid van de polyvalente zaal krijgt hierbij extra aandacht. Door deze ruimte aan het park te linken ontstaat de mogelijkheid tot interactie en het organiseren van evenementen met de buurt.

Door de configuratie van aaneengeschakelde woningen ontstaat een huiselijke sfeer. Deze huiselijkheid wordt ook doorgetrokken in de interne organisatie. Zo zijn alle leefruimtes op het gelijkvloers georganiseerd, elk met hun eigen toegang en buitenruimte. De slaapvertrekken zijn voornamelijk op het verdiep geplaatst, en kunnen telkens individueel per leefruimte bereikt worden. Voor elke vertrek wordt de nodige aandacht besteed aan natuurlijk licht en een aangenaam zicht naar buiten toe.

Het gebouw heeft een logische maar huiselijke organisatie: de leefruimtes bevinden zich op het gelijkvloers, de slaapvertrekken vooral op het verdiep.

De 4 leefruimtes zijn op dezelfde manier opgebouwd: enerzijds de leefruimte zelf en anderzijds telkens een aansluitend functioneel blok. Dit omvat een eigen toegang tot de buitenruimte, een toegankelijk sanitair, berging, ingebouwde keuken, toegang tot de slaapvertrekken en toegang tot de rest van het gebouw. Deze opdeling zorgt voor een mooi overzicht over de leefruimte, zowel voor de gebruikers als voor de begeleiders.

De slaapvertrekken op het verdiep zijn georganiseerd rond de patio en zijn schakelbaar per leefruimte. Naar gelang het aantal bewoners per leefruimte kan hier een variabel aantal slaapkamers aan gelinkt worden. Op het gelijkvloers wordt nog een blok met slaapvertrekken voorzien met hierbij de fysiek toegankelijke kamers.

Aan de straatzijde worden alle functionele ruimtes zoals de bezoekersruimte, begeleidersruimte en therapielokaal samen gegroepeerd. De polyvalente zaal krijgt een belangrijke plaats in het gebouw. Ze is centraal gelegen en gelinkt aan verschillende buitenruimtes: het park, de patio en de buitenruimte aan de achterzijde.

Het terrein is bebouwd tot op de grenzen, maar op weloverwogen plaatsen worden ruimtes open gelaten als buitenruimte. Deze buitenruimte, samen met de groene ruimte buiten het perceel, zorgt ervoor dat het gebouw zich in een aangename omgeving bevindt. Door deze groene ruimte ook midden in het gebouw te trekken door het voorzien van een patio heeft elk vertrek contact met de deze buitenomgeving.